Terug plannen voor een windmolen bij AGC aan de Berkenbossen

Op 24 februari 2023, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Vragen gemeenteraad en werking gemeente

Eind januari werd duidelijk dat 2 jaar na de weigering van een vorige aanvraag Luminus en AGC opnieuw plannen hebben om een windmolen op het terrein van AGC te plaatsen. Om buurtbewoners en geïnteresseerden te informeren werden er op maandag 13 februari 3 infosessies ingericht. N-VA Balen-Olmen gemeenteraadslid Kelly Van Baelen en voorzitter Peter Cornelis namen hieraan deel.

Tijdens deze infosessies werd duidelijk dat er niets is gewijzigd ten opzichte van een vorige aanvraag. De windmolen wordt nog steeds voorzien op dezelfde plaats en dus op amper 225m van de dichtstbijzijnde woning. Ook zou deze nog steeds een tiphoogte van 200m hebben, met wieken van 150m. De visuele impressies die tijdens de infovergadering werden gebruikt, zijn op zijn minst zeer misleidend te noemen. De plaatsen van waaruit foto’s werden gebruikt zijn zeer zorgvuldig gekozen om de impact op de buurt te minimaliseren. Ook werd er gretig gebruik gemaakt van een goede breedbeeldlens. Dat deze 4e molen een pak hoger is dan de bestaande, zou volgens hen nauwelijks zichtbaar zijn…

Enkele tegenargumenten die bij de vorige aanvraag werden geuit, worden door hen gewoon van tafel geveegd. Zo zou er volgens hen geen impact zijn op de erfgoedwaarde in de regio. Wanneer je naar het casino kijkt, staat de windmolen immers helemaal niet in het gezichtsveld. Ook het effect van geluid en slagschaduw wordt geminimaliseerd. ‘S nachts is dit geluid vergelijkbaar met fluisterende mensen, dus zeer beperkt volgens hen. Maar probeer maar eens in slaap te vallen, wanneer je fluisterende mensen hoort… Slagschaduw is gelimiteerd tot 30 minuten per dag met een maximum van 8u per jaar. Men houdt echter sowieso geen rekening met de slagschaduw die je vanuit uw woning ziet op gebouwen of tuin of bomen in uw buurt. Maar deze slagschaduw is minstens even hinderlijk. Omwonenden worden dus in realiteit wel meer dan 30 minuten per dag of 8u per jaar blootgesteld aan het effect van slagschaduw. Veel van hen beseffen dit vandaag mogelijks nog niet, maar de slagschaduw van deze 4e molen zou reiken tot aan de Rijsbergdijk en Hoevenweg.

Wanneer de vraag werd gesteld tijdens de infovergadering aan de aanwezigen van Luminus en AGC wie van hen in het verleden het effect van slagschaduw al aan den lijve had mogen ondervinden, bleek dat geen van deze aanwezigen hier ooit al mee was geconfronteerd. Hoe kan je dan beweren dat deze impact minimaal is…

N-va Balen-Olmen steunt ook nu de buurt in hun protest. Een dergelijk project hoort op deze plaats niet thuis. Het welzijn van honderden Balense en Molse gezinnen komt in het gedrang en dit kunnen wij niet zomaar laten gebeuren!

 

Voor meer informatie of jullie bezorgdheden kan je terecht bij Kelly Van Baelen of Peter Cornelis via kelly.vanbaelen [at] n-va-balen.be of Petercornelis [at] n-va-balen.be.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is