Ongelukkige plaatsing en communicatie over de textielcontainers in Olmen

Op 30 april 2024

Op de gemeenteraad van 26 februari maakte Gemeenteraadslid Ludo Lenaerts namens de fractie een opmerking, over de textielcontainers in Olmen, die op drie plaatsen zouden moeten staan.

Volgens de aangepaste “reglementering huishoudelijke afvalstoffen” die toen ter stemming voorlag, om de toegang op het containerpark mogelijk te maken met de ID kaart, zouden er textielcontainers moeten staan op Stotert-Kerkhofstraat en Olmense Markt. Ludo stelde vast dat er enkel containers aanwezig waren op Stotert en de Olmense Markt, maar niet in de Kerkhofstraat. De bevoegde schepen kon op dat ogenblik hier geen passend antwoord opgeven en beloofde om dit na te kijken en het te communiceren (audioverslag 3.30min). Op zondag 24 maart 2024, ongeveer een maand later, waren deze nog steeds niet aanwezig. Ook de positie van de containers op de parking aan de Olmense Markt, leek ons niet optimaal. Ze staan achter de auto’s, aan de zijkant van de parking, waardoor men tussen en over de auto’s moet om zijn spullen te deponeren of om de containers te ledigen. Er was tot dan toe, totaal geen communicatie rond dit onderwerp geweest. 

Het schepencollege antwoorde dat er 6 textielcontainers in Olmen stonden. 2 aan de Kerkhofstraat, 2 aan de Markt van Olmen en 2 aan de school van Stotert. Doordat er een nieuwe firma door IOK werd aangesteld moesten er andere
containers geplaatst worden.  Voor de containers in Stotert was dit geen probleem. Door de werken aan de Markt werd ervoor gekozen om deze op de parking te plaatsen.  Aan de Kerkhofstraat stonden de containers aan de parking van het kerkhof. Er kwamen signalen dat er daar op sommige momenten een tekort aan parking is. Daarom is ervoor gekozen om deze containers naar de parking sporthal Olmen (Schoolstraat) te verplaatsen.  De nieuwe locaties werden
via een nieuwsbericht bekend gemaakt. Op de website van Balen vind je een lijst met de locatieswaar de containers staan.

Op de gemeenteraad van april 2024 gaf gemeenteraadslid Ludo Lenaerts aan dat zijn opmerking over de textielcontainers op de gemeenteraad van 26 februari 2024 de tekst betrof die er ter goedkeuring voorlag, die was niet juist, daar er melding was dat ze die op de locatie zouden moeten staan, die vermeld werden of men moest het document aangepassen. Daar de bevoegde schepen toen geen sluitend antwoord kon geven en dit moest nakijken. Spijtig dat er geen duidelijke en snellere communicatie kwam in de maand tot aan de volgende gemeenteraad van 25 maart 2024.

Dat de plaats aan het Kerkhof een probleem zou zijn voor het parkeren van wagens vinden wij twijfelachtig, daar de parking daar zo smal is dat men met de wagen op de weg halt moet houden als de parking sporadisch volzet zou zijn. De zichtbaarheid van die containers was hier zeker optimaal.

De zichtbaarheid en bereikbaarheid van de textielcontainers in het centrum van Olmen, die nu op een 200m van elkaar staan, op de twee parking kan men zeker niet optimaal noemen. De parking aan de sporthal is zeker veel drukker bezet, dan die aan het kerkhof. De textielcontainer staat volgens de link aan “Stotert” School “ , ze staan ongeveer 150m aan de andere kant van de straat voor het PC. Onze fractie is van mening dat over de beide locaties in Olmen Centrum, zeker nog moet nagedacht worden, om deze optimaal beschikbaar te stellen van onze inwoners. De communicatie hierover kan hier zeker nog beter.

Schepen De Bie herhaald dat de containers aan de kerk verplaatst zijn naar de parking aan de markt door de werken die uitgevoerd zijn rondom de kerk. Volgens haar nemen ze hier geen parkeerplek in. De containers aan het kerkhof zijn wegens seren redenen verplaatst. De plaatsing van de containers aan de sporthal en de parking aan de Olmense markt is niet ideaal geeft ze toe. Ze gaat dit in d ekomende maanden evalueren en ventueel een andere plaats zoeken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is