Opnieuw protest uit de buurt bij aanvraag vergunning mega windmolen Berkenbossen

Inwoners van de Berkenbossen, een wijk in onze gemeente Balen, worden wederom geconfronteerd met plannen om op het bedrijfsterrein van het nabijgelegen AGC in Mol een 200m hoge windturbine te bouwen. Na het negatief advies van de gemeente, provincie en de Vlaamse regering in september 2021 vraagt men nu opnieuw een vergunning aan voor dit dossier terwijl er niets veranderd is aan de inplanting, hoogte, hinder voor omwonenden, enz. Ze dienen eigenlijk 2 jaar later gewoon dezelfde aanvraag in waarbij men de hinder voor de inwoners van de Berkenbossen maar ook Gompel niet serieus neemt.

Op het industrieterrein zijn al 3 kleinere turbines aanwezig. De 4e turbine wordt verder weg van het kanaal ingepland waardoor deze veel dichter bij de woonwijken komt te staan en bovendien ook nog eens veel groter en 50m hoger zal zijn dan de bestaande. Deze inwoners zijn bezorgd om meerdere redenen, hieronder de belangrijkste:

1. Hinderlijke slagschaduw: de slagschaduw op de woning is bij wet vastgelegd. Waar echter geen rekening mee gehouden wordt, is de schaduw die zichtbaar is op elementen in de eigen of omliggende tuinen. Wanneer je vanuit de eigen woning naar buiten kijkt, en je ziet de schaduw op een losstaande garage of bomen die wat verder af staan is dit minstens even hinderlijk, maar hiermee wordt geen rekening gehouden. Uit de studie die Encon heeft uitgevoerd in opdracht van Luminus blijkt, dat voor de meerderheid van de referentiepunten met de huidige 3 windturbines al de wettelijke maximumnorm van 8u slagschaduw per jaar wordt behaald of zelfs overschreden. Als gevolg dienen er zogenaamde “milderende maatregelen” genomen te worden om deze windturbine te verwezenlijken, zoals een automatisch stilleggen van de turbine wanneer de wettelijke maximumnorm wordt overschreden. Dit is dan weer in strijd met de richtlijnen die bepalen dat er moet getracht worden uit elke bijkomende windturbine de maximale capaciteit te halen. Dat is duidelijk niet langer het geval.

2. Geluidsoverlast (de geluiden, hoe zacht ook, zullen altijd storen omdat ze ritmisch zijn): deze geluiden zijn vandaag in de buurt ook al duidelijk hoorbaar, ondanks het feit dat door de lagere masthoogte van de bestaande turbines en de afstand tot de woonwijken deze geluiden nog enigszins gedempt worden. Met de geplande inplanting en hoogte van de 4e turbine (op amper 230m van de dichtstbijzijnde woning en 260m van de daaropvolgende) zijn deze dempende factoren niet langer aanwezig waardoor deze, ook al zou het een stiller type betreffen, toch nog voor bijkomende geluidsoverlast zal zorgen. Het is immers niet enkel de motor die geluid produceert, maar ook het draaien van de wieken brengt een geluid met zich mee waardoor buurtbewoners nu regelmatig ‘s nachts al door het lawaai worden gewekt.

3. Zicht-vervuiling: Een windturbine van 200m hoog op amper 230m van woonhuizen is een praktijk waarvoor Vlaanderen al door het Europees hof werd veroordeeld. Vlaanderen hanteert als enige geen afstandslimiet tussen woningen en turbines (in Wallonië is dit 4 x de tiphoogte, wat een minimumafstand tot woonhuizen van 800m zou betekenen in dit geval, 230m is echt zeer weinig).

4. Waardedaling van hun vastgoed: studies tonen aan dat dit gemiddeld over een waardedaling van 15% gaat.

De woonkwaliteit voor de getroffen gezinnen zal aanzienlijk dalen en de dagelijkse hinder zal tientallen jaren duren. Deze gezinnen zijn trouwens niet allemaal op de hoogte gebracht dat zij ook geïmpacteerd worden. Enkel de naaste gezinnen werden uitgenodigd op een infovergadering. We beseffen terdege dat een vergroening en elektrificatie van onze maatschappij hand in hand gaan. Echter zijn wij ervan overtuigd dat de toekomst in kernenergie zit. Waar we in onze Kempense regio wel bekend mee zijn. De huidige turbines zorgen al voor overlast bij de werknemers van de bedrijven als bij sommige inwoners maar deze staan nog gunstiger ingepland dan diegene waar men nu een vergunning voor aanvraagt.

De bewoners willen dat deze windmolen er niet komt en onze fractie steunt hen daarin. We zijn ervan overtuigd dat de levenskwaliteit van mensen nog altijd primeert t.o.v. de industrie. Wij vragen dan ook aan Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir als verantwoordelijke minister om deze vergunning te weigeren en duidelijkheid te scheppen in deze materie. We zijn ervan overtuigd dat levenskwaliteit altijd op de 1ste plaats moet komen.

Bezwaar aantekenen tegen de vergunningsaanvraag kan nog zolang het openbaar onderzoek loopt. Dit is tot 02/11/2023. Volg de link in de zijbalk en klik rechtsboven op de zin "Ik wens een bezwaarschrift aan te maken".

 

Wil je meer weten over de stand van zaken of je aansluiten bij het protest, dan kan je contact opnemen met gemeenteraadslid Kelly Van Baelen (kelly.vanbaelen [at] n-va-balen.be) of Peter Cornelis (peter.cornelis [at] n-va-balen.be). Als buurtbewoners weten ze als geen ander wat de hinder teweeg brengt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is