Oproep tot het verkeersveiliger maken van de blinde hoek aan de fietspad in Schoor t.h.v. de Krommepad

Op 30 april 2024

Op de plaats waar de Kromme pad uitkomt op Schoor is er een gevaarlijke situatie voor alle weggebruikers. Doordat de bebouwing tegen het fietspad staat moeten automobilisten die vanuit de kromme pad komen tot op het fietspad rijden vooraleer ze de aankomende fietsers kunnen zien. Hierdoor ontstaan er conflictsituaties. Dit resulteerde in het weekend van 13 april in een ongeluk met een auto en scooter. Gelukkig met enkel schaafwonde en blikschade tot gevolg. Maar dit had erger kunnen aflopen. Elke fiets maar zeker elektrische en speed pedelecs kunnen sneller bij je zijn dan verwacht. Dus als je ze pas kan zien als het te laat is is het wachten op ongelukken.

Het college keurde op 31 januari 2024 het voorstel van het uitvoeringsontwerp voor het knelpunt schoolroute ter hoogte van Sinterveld goed. In dit plan wordt er onder andere een as verschuiving in de weg net na de aansluiting van de kromme pad voorzien. Wellicht kan de problematiek van de kromme pad in dit project betrokken worden. Gemeenteraadslid Tom Vranckx vroeg in naam van onze fractie of er verbeterende maatregelen genomen kunnen worden wat betreft deze zichtbaarheid en de verkeersveiligheid.

Schepen Hens geeft aan dat dit inderdaad een gekend punt is waar er ongelukken kunnen voorkomen. De blinde hoek wordt gecreëerd doordat de gevels van de huizen t.h.v. de aansluiting krommepad-schoor tot tegen het fietspad staan. Hier kan niets aan gedaan worden. Aangezien het een gewestweg betreft waar de krommepad op uitkomt is het gewest bevoegd. Ook zij gaan de werken aan de weginfrastructuur t.h.v. de oversteek aan sinterveld inrichten. Deze werken zijn gepland voor 2025 en omvatten het inrichten van een as verschuiving van de weg en de inrichting van een voetgangers- en fietsoversteek. Ook zal er een invoering van een lokale zone 50 plaats vinden. Dit zal volgens de Schepen de nodig aandacht van de weggebruikers leggen op de gevaarlijke situatie waardoor ze aandachtiger zullen zijn.
Het idee om een verkeersspiegel te plaatsen vindt de Schepen niet goed aangezien deze een vals gevoel van veiligheid zou creëren. Wel zou een kritische kijk op het gebruik van de rijrichtingen van sinterveld en kromme pad kunnen bekeken worden na de werken. Bijvoorbeeld enkel inrijden via de Krommepad en enkel uitrijden via Sinterveld.

Onze fractie hecht veel belang aan verkeersveiligheid en volgt dit verder op.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is