Honden aan de leiband op openbaar terrein

Op 17 september 2021, over deze onderwerpen: Vragen gemeenteraad en werking gemeente

Tijdens wandelingen, fietstochten en in natuurgebieden, bossen en speeltuinen kom je nog veel te vaak mensen tegen die een loslopende hond bij zich hebben. Terwijl het verplicht is om ze op openbaar domein aangelijnd te hebben.

Het veel gehoorde antwoord wat je krijgt is: "Hij doet toch niks". Wat men dan vergeet is dat dieren onvoorspelbaar zijn in nieuwe situaties en met andere personen. Een spelend kind, een voorbijrijdende fiets, een onverwachte beweging. Dit kan zorgen dat de hond zich anders gaat gedragen en toch een uithaal zal doen. Talloze voorbeelden hebben het nieuws gehaald maar nog meer gebeuren er zonder dat dit geweten is. Honden die aangelijnd zijn kunnen beter onder controle gehouden worden en laat het toe dat andere mensen geen hinder ondervinden. Zo kan jezelf, je hond en de anderen allemaal veilig en met plezier aan recreatie doen.

Onze fractie vraagt aan het gemeentebestuur en domein keiheuvel om een duidelijk beleid hierrond. De hond aanlijnen doe je uit respect voor je medemens, natuur en omgeving. Duidelijke borden om de mensen eraan te herinneren alsook een mededeling welke boetes eraan vast hangen. Ook een handhaving hiervoor door de lokale politie in samenwerking met natuur- en boswachters. De hondenlosloopzone aan de Most geeft de mogelijkheid om samen met je hond ongelijnd te wandelen. Extra hondenlosloopzones behoren tot de mogelijkheid. Maar op openbaar domein aangelijnd. Voorkomen dat er ongelukken gebeuren is beter dan genezen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is