Overzicht en stimuleren van kindvriendelijke restaurants en logies.

Op 7 oktober 2021, over deze onderwerpen: Vragen gemeenteraad en werking gemeente

Moeilijk kiezen waar je kan gaan eten of overnachten met je kinderen in een kindvriendelijke omgeving. Een zoektocht voor vele ouders. Vele zaken in onze gemeente kiezen bewust om in te zetten op gezinnen met kinderen, andere zien kinderen liever niet komen. Dit is natuurlijk de keuze van elke uitbater. Stel je echter de vraag hoeveel klanten je hiermee misloopt, op korte en lange termijn? Klanten met kinderen weghouden zijn klanten die wegblijven, ook als de kinderen het huis uit zijn.

Het veel gehoorde argument is dat kinderen te druk zijn of de zaak op stelten zetten. Bedenk dat dit er misschien net mee te maken heeft dat het ontbreekt aan kindvriendelijkheid? Het is absoluut geen vereiste om grote speeltoestellen of tonnen speelgoed in huis te halen en je zaak om te bouwen tot op kinderniveau. Kindvriendelijkheid is een ingesteldheid die maakt dat kinderen en gezinnen zich welkom voelen. Kleine ingrepen zijn makkelijk haalbaar. Het voorzien van een verzorginsgkussen, kinderstoelen, kinderservies, wat tekenmateriaal, kinderen behandelen als volwaardige klanten en waarom geen volwaardige kindergerechten behalve de gekende frikandel friet en spaghetti bolognaise? Waar overigens niks mis mee is. Maar dit kan veel uitgebreider. Waarom geen volwassen gerechten aanbieden in kleinere porties? Of een kindercocktail op de kaart? Zo leren kinderen ook nieuwe ingrediënten kennen en eten ze “gezonder”.

Ook de zoektocht naar een overnachting met kinderen is een uitdaging. Een familie vriendelijke logies is per definitie een gastvrij logies. Ook hier gelden dezelfde principes van kindvriendelijkheid aangevuld met specifieke zaken nodig tijdens een verblijf. Dit kan gaan van een onthaal waar kinderen direct betrokken worden, familiekamers, een speelhoekje, voorzieningen voor kinderen op de kamer zoals een toiletverkleiner en/of babyverzorgingsplaats en een kindvriendelijk ontbijt.

Vanuit Horeca Vlaanderen zijn er 2 gidsen (zie rechtsbovenaan op deze pagina) opgemaakt om kindvriendelijk overnachten en eten te stimuleren en die een handleiding bieden. Er worden zelfs subsidies voorzien. Het motiveren en stimuleren om deze gezinnen aan te trekken komt de lokale economie enkel ten goede. Ook een duidelijk overzicht van de zaken die inzetten op kindvriendelijkheid maakt het (groot)ouders makkelijk om een goede bestemming te kiezen en kan veel kopzorgen besparen. Onze gemeente heeft al een mooie overzichtskaart voor o.a. buurtspeelpleinen, dit kan hierin geïntegreerd worden.

Raadslid Tom Vranckx stelt de vraag op de gemeenteraad. Hoe staat het gemeentebestuur hier tegenover? Wil men deze kind vriendelijkheid stimuleren? En op welke manier? Kan men bijvoorbeeld een overzicht maken met kindvriendelijke restaurants en logies? En dit ook zo promoten via dienst toerisme?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is