Vraag naar publieke fietspompen op fietsroutes in Balen-Olmen

Vanuit de gemeente worden er verschillende activiteiten georganiseerd waarbij de fiets centraal staat. Zo kan je oa je kleuter leren fietsen, zijn er bmx lessen, een fietszoektocht en nog veel meer. Het gebruik van de fiets zowel recreatief en als alternatief voor de auto kunnen we enkel toejuichen. Niet alleen het milieu, maar ook onze gezondheid en portemonnee zijn hierbij gebaat. Een degelijke fietsinfrastructuur is hierbij onontbeerlijk. De fiets-o-strade zorgt op zijn beurt ook nog eens voor een groot aandeel extra fietsers die onze gemeente aandoen. Naast veilige fietspaden zou ook het plaatsen van publieke fietspompen en/of zuilen waar ook fietsherstellingsmateriaal beschikbaar wordt gesteld een mooie opportuniteit zijn om het gebruik van de fiets verder aan te moedigen. Op plaatsen waar veel fietsers passeren kunnen dergelijke zuilen pech onderweg verhelpen en een meerwaarde betekenen voor de fietser. Het project “fiets voor iedereen” bestaat reeds. Hopelijk kunnen we hier in de nabije toekomst ook een “fietspomp voor iedereen” aan toevoegen.

In juni 2022 stelde raadslid Kelly Van Baelen deze vraag op de gemeenteraad, welke door het bestuur positief onthaald werd. Tot op heden zijn er echter nog geen concrete plannen hiervoor.
Nu eind deze maand de fietsostrade feestelijk geopend wordt, en dit traject een ideale locatie zou zijn voor de plaatsing van één of meerdere publieke fietspompen informeert Kelly naar de stand van zaken op de gemeenteraad.

Schepen Hens geeft aan dat er in de eerste instantie budget voorzien was vanuit de gemeente om zulke pompen te plaatsen. Na interne budget verschuivingen is dit geld er niet meer. Wat wij als fractieleden opmerkelijk en zeer jammer vinden.
De gemeente kijkt naar de provincie om dit dan alsnog te realiseren maar onze contacten bij het provinciebestuur geven aan dat de provincie geen eigenaar is van de fietsostrades maar enkel de aanleg realiseert. Het plaatsen van publieke pompen behoort dan ook tot de verantwoordelijkheid van de gemeentes zelf.

Onze fractie betreurt deze gang van zaken ten zeerste omdat de Balense fietsers maar ook de toeristen in de kou blijven staan. We zien dit als een gemiste kans en hopen dat dit in de toekomst alsnog gerealiseerd kan worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is