Aanpakken problematiek zwerfvuil en sluikstorten

Op 4 december 2018, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Zwerfvuil en sluikstorten in onze gemeente blijven een aanslepend probleem.

We zien spijtig genoeg bijna dagelijks in onze bossen en langs onze wegen dat er mensen zijn die hun afval klakkeloos in de natuur deponeren. Dit probleem raakt maar niet opgelost en de indruk wordt gewekt dat er weinig daadkracht getoond wordt om dit structureel aan te pakken.

Dat enkel sensibilisering en een éénmalige jaarlijkse opruimactie geen of weinig resultaat heeft is eveneens een vaststelling die we hierbij kunnen maken.

 

Wij vanuit N-VA willen dit probleem nu eindelijk eens kordaat aanpakken.

We zijn blij dat de gemeente ons volgt in de aankoop van een mobiele camera.

Wij hebben er ook de nadruk opgelegd dat deze ingezet zou worden om de pakkans voor sluikstorters te verhogen.

Ook dienen de boetes op sluikstorten toegepast te worden en indien nodig verhoogd.

 

Buiten het aanpakken van de overtreders willen we het toezicht verhogen door het aanstellen van gemeentelijke afvalstewards en het inzetten op lokale wijkwerking.

Bedoeling is dat we via een verantwoordelijke per wijk, op regelmatige basis, in onze wijk het aanwezige zwerfvuil opruimen.

Immers, een nette wijk is een mooie wijk om in te wonen!

 

Verder vragen wij dat er meer en betere sensibiliseringscampagnes opgezet worden waardoor dit probleem meermaals in de actualiteit zal gebracht worden en zo ook de mensen bewust worden van hun verantwoordelijkheid.

 

Ondanks dat we het principe van “de vervuiler betaald” steunen vinden we het belangrijk dat de tarieven van het containerpark kritisch bekeken worden en vergeleken met de ons omringende gemeenten.

Verder dient bekeken te worden hoe we correcter kunnen omgaan met duurzame afvalstromen.

 

N-VA Balen-Olmen zal begin volgende legislatuur de nodige voorstellen op de gemeenteraad ter stemming brengen om deze problematiek eindelijk aan te pakken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is