Auto delen, het kan.

Op 14 oktober 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Mobiliteit
Auto delen De Panne

Persmededeling N-VA Balen

 

Mobiliteit en milieu zijn 2 kerntaken van elke gemeente en dus ook van groot belang voor Balen.

Meer en meer dient gesteld dat extra autoverkeer moet vermeden worden. Daarom vinden wij als N-VA dat autodelen – een gezamenlijke auto gebruiken als je hem nodig hebt – een goed initiatief is en wij als gemeente hier het goede voorbeeld moeten geven.

Ondertussen is dit principe van duurzame mobiliteit, gelanceerd door Minister Crevits in mei 2013, al in een 15-tal Vlaamse gemeenten een feit.

 

De bedoeling is om één of meerdere auto’s uit het gemeentelijk wagenpark, welke alleen tijdens de diensturen gebruikt worden, in te zetten buiten de diensturen ten behoeve van onze inwoners.

Dit zowel tijdens de avonduren als wel tijdens de weekends. Een uitleenreglement in deze maakt dat er duidelijke afspraken en kosten kunnen vastgelegd worden.

Het is immers bewezen dat autodelers meer gebruik maken van het openbaar vervoer en andere zachte vervoersmodi. En omdat een gedeelde wagen gemiddeld zorgt voor het verdwijnen van 4 tot 12 wagens is dit een positieve tendens welke kan ingezet worden en onze gemeente een voortrekker wordt op dit vlak.

 

Bovendien is het best dat de gemeente Balen het project Autodelen.be, het Vlaams Netwerk Autodelen, mee ondersteund en zodoende alle vormen van autodelen promoot. Hierdoor worden ook onze eigen inwoners aangemoedigd om samen een privéwagen te delen.

Cozycar een dienst van Autodelen telt momenteel al meer dan 5.300 leden verspreid over gans België waarbij 550 autodeelgroepen gevormd zijn die één of meerdere wagens delen.

Wij als N-VA plaatsten dit punt alvast op de agenda van de Gemeenteraad van maandag 9 oktober, met toevoeging van een voorbeeld van een uitleenreglement,  en zullen duidelijk de stemming hierover vragen aan de meerderheid.

 

Contactpersoon voor verder informatie : Kris Vandyck  -  0476/96.56.19

 

Met spijt hebben we moeten vaststellen dat de meerderheid niet wenste deel te nemen aan een stemming over het principe van het auto-delen. De meerderheid geeft de voorkeur aan een uitwerking, in beperkte kring, zonder inspraak van de oppositie.

Spijtig, waarschijnlijk gaan goede ideeën op deze manier verloren.

Samenwerken, over de partijgrenzen heen, is in zulke materies aangewezen naar onze menig.

 

N-VA Balen-Olmen

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is