U bent hier
Evaluatie Bike-2-school project

In het verleden kaartte gemeenteraadslid Tom Vranckx vanuit onze fractie een aantal maal aan dat er allerlei problemen waren met het bike-2-school project waarbij kinderen d.m.v. een beloning gemotiveerd worden om met de fiets naar school te komen. Het project kost de gemeente best wel wat centen maar het niet werken van scanners, het niet toekennen van bucks, het ontbreken van een nulmeting waardoor het resultaat niet kan ingeschat worden, enz. zorgden voor veel frustraties bij alle betrokkenen en schaden de gedragenheid. We lezen in het verslag van het schepencollege dat deze pijnpunten ook opgemerkt werden in andere gemeenten en dat het bestuur van Balen deze ook inziet. In het verslag wordt aangegeven dat er een overleg zal plaats vinden met de scholen om te peilen naar de motivatie om verder te gaan met dit project. Graag informeer ik of dit al heeft plaats gevonden en wat de conclusie is? Indien dit project stopt, aan welke andere verkeersprojecten denkt het bestuur dan om als vervanging in te investeren? En wat met de gespaarde bucks? Kunnen de kinderen deze nog opwerken?"
Schepen van mobiliteit Werner Hens antwoordt dat het project Bike2School in 2021 van start is gegaan. Het was een gevolg van een projectoproep vanuit Europa. Het zou vier schooljaren lopen (midden 2025 zou het aflopen) waardoor de vraag zich nu stelde omtrent al dan niet verlenging. De gemeente Balen was destijds samen met 13 andere Kempense gemeenten ingestapt in het project. Zeker omdat Balen al een ervaring en voorgeschiedenis had met gelijkaardige projecten (eerst het project “Veilig en sportief naar school”, nadien Fivo de verkeersrups). Bike2school werd bij de start goed onthaald door de scholen, aldus de schepen. Er was enthousiasme, maar gaandeweg kwamen ook pijnpunten naar boven, die ook werden aangekaart in de loop van de voorbije jaren. Vooraleer te beslissen tot al dan niet stoppen met het project, was het de wens om de mening van de Balense scholen te kennen. Het overleg met de scholen heeft intussen plaats gevonden. Hieruit werd geleerd dat ook de scholen (zonder uitzondering) aangaven dat het project niet vlot verloopt, en dat er geen enthousiasme meer voor is. Conclusie uit het overleg is dat de scholen geen vragende partij zijn om het project verder te zetten. Als redenen wordt verwezen naar de administratieve last (ook bij de gemeente), de technische problemen, maar (heel belangrijk) ook het concept van het individueel belonen van de kinderen. Op de stuurgroep van Bike2School (in de schoot van IOK) werd ook al aangegeven dat tijdens het projectverloop duidelijk werd dat het niet evident is om effectief meer duurzame verplaatsingen te stimuleren. Het Bike2School-systeem is daar niet in geslaagd, aldus de schepen. Alleen inzetten op beloning is niet voldoende gebleken om leerlingen op een duurzame manier naar school te laten komen. Ook werd vanuit meerdere gemeenten gewezen op het feit dat een correcte registratie in de scholen moeilijk of niet te controleren was. Uit een rondvraag op de stuurgroep bleek volgens de schepen dat slechts 1 deelnemende gemeente er nog aan denkt om het project eventueel verder te zetten, alle andere niet.
Conclusie is dus dat ook Balen het project niet verder zal zetten, aldus schepen Hens, die aangeeft wel voorstander te zijn van een alternatief project om duurzaam schoolverkeer te stimuleren (wat ook de wens is van andere gemeenten). Wat dat dan zal zijn, is nog niet duidelijk. IOK wil hiermee aan de slag gaan, aldus de schepen, die aangeeft dat mogelijks gemikt wordt op het schooljaar 2026-2027. Schepen Hens stelt voorts dat de kinderen voldoende tijd zullen krijgen om hun gespaarde Bucks te spenderen en zij zullen hierover ook ingelicht worden. Er wordt nog bekeken welke termijnen er op gezet zullen worden, maar waarschijnlijk zal men de Bucks tot het einde van het jaar kunnen inruilen, aldus de schepen.