Dankzij N-VA Balen-Olmen ziet het gemeentebestuur eindelijk het licht. Of de flits?! Het nemen van pasfoto’s op het gemeentehuis wordt mogelijk gemaakt.

In verschillende gemeenten kan je als burger al een pasfoto laten maken op het gemeentehuis zelf. Op veel plaatsen zelfs door eht gemeentepersoneel zelf waardoor je zeker weet dat het een goede foto is. Want er zijn wel een aantal voorwaarden aan deze foto’s.

Gemeenteraadslid Kelly Van Baelen stelde bijna exact twee jaar geleden, in maart 2022 al voor om pasfoto's in het gemeentehuis zelf te laten maken. “Dit is een dienstverlening voor de bevolking. Minder mobiele personen moeten zo maar 1 verplaatsing maken om alles in orde te maken. Heen en weer gerij tussen fotograaf en gemeentehuis is niet meer nodig. Er zijn al weinig fotografen in de buurt wat het ook voor werkende ouders met kinderen heel moeilijk maakt om bij een fotograaf terecht te kunnen tijdens de openingsuren” aldus Kelly.

Het gemeentebestuur reageerde 2 jaar geleden nog negatief en vond het niet opportuun om dit aan te bieden aan onze inwoners. Er zouden genoeg mogelijkheden zijn om aan pasfoto's te geraken (ook al moet je er kilometers voor rond rijden).

Nu komt de CD&V minister Verlinden met een project om pasfoto's door de gemeenten zelf te laten nemen in het kader van de strijd tegen de identiteitsfraude. Via Europese fondsen zal live-enrollment apparatuur (fotoapparatuur) gratis ter beschikking gesteld worden aan de gemeenten die dat wensen. Het materiaal, bestemd om de foto van de paspoortaanvrager rechtstreeks aan het loket te nemen, zal aan die gemeenten toelaten om op hetzelfde moment de biometrische gegevens (vingerafdrukken én foto) op te nemen van één en dezelfde persoon. Foto’s kunnen gemanipuleerd worden voorgelegd. Meer en meer wordt ook melding gemaakt van look-alike-fraude, waarbij steeds ingenieuzer wordt tewerk gegaan. Door het zelf nemen van de foto’s behoren bovendien de discussies aan het loket over de geldigheid en/of ouderdom van de gepresenteerde foto tot het verleden, wat een zeer praktisch pluspunt is.

Op de afgelopen gemeenteraad vroeg raadslid Kelly Van Baelen wederom dat het gemeentebestuur het nemen van pasfoto’s op het gemeentehuis zou mogelijk maken. Dit door in te stappen in het project. Onze fractie was dan ook verheugd dat burgemeester Leysen aangaf dat het bestuur nu wel enthousiast is. In het kader van het tegengaan van identiteitsfraude is deze invoering van het maken van een pasfoto met gespecialiseerd materiaal een grote meerwaarde. Jammer genoeg is de huidige voorraad fotomateriaal uitgeput en verwacht men pas na de zomer een nieuwe levering. Wanneer er terug materiaal beschikbaar is en de planning bij de dienst bevolking de invoering toelaat zal het bestuur dit gaan aanbieden.

Wederom toont dit aan dat ook vanuit onze N-VA fractie in de oppositie goede voorstellen komen die de dienstverlening en het wooncomfort van onze inwoners verhogen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is