Geen kind zonder schoolbank

Op 27 februari 2019, over deze onderwerpen: 2. Onderwijs

Iedereen kent of heeft wel al eens gehoord van het tafereel omtrent de kamperende ouders aan de schooldeuren, elke ouder wil dat felbegeerde plekje voor zijn of haar kind in eigen gemeente. Ook overvolle of geïmproviseerde klaslokalen zijn geen unicum meer. Elke ouder wil een goede toekomst voor zijn kind en het onderwijs vormt hiervoor de basis!

Elk jaar wordt door het gemeentebestuur de capaciteit bepaald van de Balense gemeentescholen. Onder capaciteit wordt verstaan: het totaal aantal leerlingen dat een schoolbestuur per leerjaar voorziet als het maximum aantal leerlingen. Eens de maximumcapaciteit bereikt is, kunnen er geen leerlingen meer bijkomend ingeschreven worden. Dit is dus bepalend voor gezinnen met startende kinderen om te weten of je kind naar je school van keuze kan gaan. Deze bepaling wordt elk jaar ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

Om hier een goed inzicht in te verkrijgen zijn onze gemeenteraadsleden op eigen initiatief begonnen met een ronde langs de gemeentelijke basisscholen. Ze willen met hun eigen ogen vaststellen hoe het gesteld is met de capaciteit/plaats die in de scholen aanwezig is. Zo kunnen ze een duidelijk beeld vormen over de nood aan extra middelen om eventuele extra capaciteit te creëren. Na een eerste bezoek en rondvraag blijken er al enkele pijnpunten aan het licht te komen. Ruimtes die niet geschikt zijn om les te geven maar daarvoor wel (uit noodzaak) gebruikt worden. Er is dus wel degelijk nood aan bijkomende en geschikte ruimte. De directies en leraren zijn hierin heel inventief en doen er alles aan om de leerlingen goed op te vangen. Echter verdienen ze hier meer steun vanuit het gemeentebestuur.

Om deze plaatsen in te vullen moet je kind natuurlijk ook ingeschreven worden in de school. Momenteel is het wie eerst komt eerst maalt op de dag dat de inschrijvingen starten. Om schoolkamperen te voorkomen is de mogelijkheid aangereikt door de Vlaamse regering om een digitaal systeem op te zetten. Hoe dit alles in zijn werk zou gaan werd uitgelegd tijdens een uiteenzetting door een deskundige van AGODI eind december 2018. Ons gemeenteraadslid en schooldirectrice Debbie Goudriaan was hierbij aanwezig, aldus Debbie: “Onze gemeente kreeg de kans om in te tekenen in een digitaal systeem van inschrijven, gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Zo’n digitaal inschrijvingssysteem zou een mooie oplossing kunnen zijn voor het capaciteitstekort in onze scholen. Een manier om efficiënt in te spelen op mogelijke wachtrijen aan de schoolpoort. Zowel voor directies als ouders zou dit een verademing zijn, want niemand heeft er baat bij dat er gekampeerd wordt aan de ingang van hun school.”

Ook een samenwerking met onze naastliggende gemeente Mol zou mogelijk zijn. Er werden daar reeds contacten gelegd, waardoor een opstart snel en efficiënt zou kunnen verlopen. Na afloop van de vergadering wordt meegedeeld dat er nog bijkomende informatie zou volgen over het verdere verloop betreffende de invoering van een digitaal aanmeldingssysteem in de gemeente Balen-Olmen.

Op 31 januari 2019 is de termijn verstreken om in te tekenen op het gebruik van dit digitaal aanmeldingssysteem Alle directies kregen een email toegestuurd met de melding: “Het gemeentebestuur wenst de definitieve regelgeving betreffende het nieuwe inschrijvingsdecreet af te wachten en dus vermoedelijk pas te starten met aanmelden voor schooljaar 2020 – 2021.”  Het gemeentebestuur had de capaciteitsbepaling ter goedkeuring op de agenda van de gemeenteraad van 21 januari 2019 gezet, maar is hier op teruggekomen en heeft het punt laten verzetten naar de gemeenteraad van 25 februari 2019.

Als oppositiepartij plaatsen wij de toekomst van onze kinderen hoog op de agenda en hechten wij enorm veel waarde aan de mogelijkheid op goed onderwijs. Omdat we niet overtuigd zijn van de huidige plannen van het gemeentebestuur hebben we ons dan ook onthouden bij de stemming op de gemeenteraad. We kunnen geen plan goedkeuren waarvan we niet overtuigd zijn dat het de juiste pijnpunten wel degelijk aanpakt. We willen dat onze scholen correct bedeeld worden met middelen alsook dat de nood aan eventuele extra capaciteit in kaart gebracht wordt, zodat hier op ingespeeld kan worden door de gemeente. Hierop aansluitend moet het de ouders zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden om hun kind in te schrijven. Dit alles moet degelijk en correct gebeuren, voornamelijk ondersteund en gedragen door de directies.

Onze partij had graag samen met de meerderheid het beleidsdomein onderwijs in deze nieuwe legislatuur opgenomen in een onderwijscommissie. Dit om te voorzien in passend en kwalitatief onderwijs voor onze inwoners in Balen-Olmen en constructief tot mooie oplossingen te komen. Helaas vinden wij in het nieuwe huishoudelijk reglement van de gemeenteraad terug, dat er sinds dit jaar niet meer gewerkt kan worden met raadscommissies. Wij stellen vast dat de meerderheid ons liever niet dan wel betrokken ziet in het maken van gemeentebeleid.

Onze specialisten Ludo Lenaerts, Debbie Goudriaan en Kelly Van Baelen volgen dit dossier verder van dichtbij op. Ze gaan dan ook verder met hun ronde langs de scholen zodat er gewerkt kan worden aan een degelijke oplossing. Vanuit hun professionele achtergrond zijn ze de perfecte mensen om het gemeentebestuur te wijzen op hun plichten. Want al onze kinderen verdienen een correcte kans op kwalitatief onderwijs.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is