U bent hier
Problematiek Kruispunt Olmensebaan-Molsesteenweg

Aan het kruispunt Olmensebaan-Molsesteenweg is er al jarenlang een probleem. De lange aanschuiftijden die er bestaan voor auto's komende van de olmensebaan kan tot gevaarlijke situaties tot gevolg hebben. Automobilisten waarvan het het geduld opraakt , keren rechtsom of rijden terug achteruit op de rijbaan, om vervolgens de boekweitstraat te nemen en zo de molsesteenweg op te rijden, wat dan weer tot drukte leidt aan de schoolomgeving.
Gemeenteraadslid Jef Convens stelt de vraag of het schepencollege reeds kennis heeft van mogelijke plannen van hogere overheden om dit aan te pakken?
Schepen van mobiliteit Werner Hens antwoordt dat het kruispunt Molsesteenweg (N18) en Olmensebaan inderdaad voor verbetering vatbaar is. In het verleden werden hierover al meerdere gesprekken gevoerd met het Gewest, en ook op de gemeenteraad is het al meermaals aan bod geweest, aldus de schepen, die aangeeft dat de N18 een Gewestweg is en de gemeente dus niet zomaar zelf kan bepalen hoe de inrichting moet gebeuren. Schepen Hens deelt mee dat het kruispunt onlangs nog eens werd besproken op het regulier overleg met de wegbeheerder AWV. De gemeente drong hier opnieuw aan op een verkeersveilige oplossing. De schepen stelt dat niet zozeer het aanschuiven van auto’s voor hem een probleem is, maar dat er vooral de moeilijkheid is voor fietsers en voetgangers om de N18 over te steken, zowel aan de Olmensebaan, alsook ook aan de andere kruispunten in de buurt. AWV heeft te kennen gegeven dat zij het kruispunt op hun radar hebben gezet en hierover een studie willen in handen nemen. Concreet wil AWV in het najaar starten met verkeerstellingen, aldus de schepen, die stelt dat AWV opnieuw heeft vooropgesteld dat het aantal wegen dat uitkomt op de Molsesteenweg verminderd zou moeten worden. Schepen Werner Hens stelt dat de gemeente van haar kant de intentie heeft om de schoolomgeving van Rosselaar mee aan te pakken, wat evenwel dus voor een groot stuk samen hangt met de plannen van het Gewest. De gemeente zal dus gelijktijdig met het Gewest ook een traject rond de gemeenteschool opstarten. Concreet wil de gemeente dus op hetzelfde moment de circulaties op de43/59 gemeentewegen rondom de school onder de loep nemen. Zo moet dit leiden tot een correct totaalbeeld van de verkeersstromen, aldus de schepen. Schepen Werner Hens deelt mee dat AWV wel liet weten dat er nog geen zicht is op een verdere timing, onder andere omwille van financiële en organisatorische redenen. Grote infrastructurele aanpassingen zullen dus niet op korte termijn (2025, 2026) uitgevoerd worden, maar er zijn dus vooruitzichten, aldus de schepen.