Leidingstraat Antwerpen-Ruhr ook door Balen-Olmen

De Vlaamse regering keurde op 18 december 2020 de startnota goed voor de opmaak van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan of kortweg GRUP ivm de leidingstraat Antwerpen-Ruhr (Geleen).

Plan en uitwerking

Het plan is om een strook van 45m breed en 150km lang te reserveren met ruimte voor 5 tot 8 pijpleidingen. Deze dienen om gassen te vervoeren tussen Antwerpen en het Ruhrgebied, met aftakkingen naar industriële clusters in onder andere Geel-Olen en Meerhout-Tessenderlo. De capaciteit van de bestaande pijpleidingen heeft de limieten bereikt en ook de beschikbare ruimte om nieuwe pijpleidingen aan te leggen is beperkt.  Voor verdere groei is er meer internationaal transport via pijpleidingen nodig in het kader van de economische ontwikkeling van de haven van Antwerpen. Het nationale en internationale belang hiervoor is dan ook groot. Transport via een pijpleiding is duurzaam: het is filevrij, milieuvriendelijk en veilig. Er is zekerheid van levering.

Deze strook van 45 meter dient bovengronds bouwvrij te zijn, zonder bomen en diep wortelende struiken. Ook bepaalde teelten zullen niet meer mogelijk zijn. Recreatie en verhardingen zoals fietspaden of kleine constructies die verplaatsbaar zijn, zullen wel nog worden toegelaten.

Traject

De startnota betreft drie alternatieve tracés die men nu gaat onderzoeken en waarvan men uiteindelijk één wil overhouden. Bij het uitwerken van de tracés is zoveel mogelijk rekening gehouden met bestaande woningen maar mens schat dat er over de hele 150km een 50 tot 80 huizen zullen moeten wijken.

Het Noordelijk tracé zou ook door onze gemeente lopen. Namelijk door Hulsen, Olmen (stotert), Schoorheide richting Kerkhoven. Dit kan je zien op de bijlage die je rechts kan terug vinden. De dikke zwarte lijn is het tracé. Gelukkig zijn er geen woningen op ons grondgebied bedreigd maar uiteraard wel open ruimte, natuur en landbouwgrond.

Stand van zaken

Momenteel bevindt het voorgenomen GRUP zich in de fase raadpleging en advisering over de startnota. Er is momenteel een publieke raadpleging die loopt van 1 maart tot 30 april 2021 waarbij iedereen kan reageren op deze plannen en zelf alternatieven voorstellen. Dit kan via de link https://omgeving.vlaanderen.be/grups/leidingstraat-antwerpen-ruhr

Op basis van de adviezen en reacties van alle adviesinstanties zal de startnota herwerkt worden tot een scopingsnota. Hier worden de te onderzoeken alternatieven en milieueffecten vastgelegd.

Daarna volgt het voorontwerp waar al de alternatieven worden onderzocht dan het feitelijke ontwerpplan met openbaar onderzoek van 60 dagen. Tijdens deze periode kan iedereen reactie indienen op het plan. Deze zullen wederom onderzocht worden en het plan eventueel aangepast. Hierna volgt dan de definitieve vaststelling en zal het plan van kracht zijn.

Donderdag 22 april is er nog een digitaal infomoment van 19u tot 21u waarvoor u zich via volgende link kan inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfuo7qi3HEHPFrxdNMtEnJYoNVg9jof...

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is