N-VA Balen-Olmen wil zwerfvuil op bedrijfsterreinen structureel aanpakken. Samenwerking tussen bedrijven en gemeente is noodzakelijk.

Vlamingen zijn thuis kampioen in sorteren, maar onderweg en buitenshuis kan het nog beter. Een bedrijventerrein bijvoorbeeld is zo'n zwerfvuilgevoelige locatie. Denk aan losvliegende elementen in een stockageruimte op een buitenterrein, wegwaaiende verpakkingen tijdens het laden en lossen van voertuigen, drankbekertjes, enz. Ook de plaatsten waar langere tijd vrachtwagens staan vinden we bergen zwerfuil. Dit merken we ook op onze Balense industrieterreinen.

Gemeenteraadslid en bedrijfsleider Jef Convens kaart de problematiek aan op de gemeenteraad: “Niet enkel in onze straten maar ook op de bedrijfsterreinen in onze gemeente zie je allerhande zwerfvuil liggen. Het gaat hier meestal over specifiek afval. Op de Driehoek bijvoorbeeld is er veel afval terug te vinden van bekertjes over blikjes tot verpakkingsplastic. Dit is voor het milieu een probleem maar ook voor de uitstraling van de buurt en de bedrijven. Er zijn verschillende redenen waarom er zoveel vuil rondslingert. Eens deze in kaart gebracht zijn kunnen ze structureel aangepakt worden. Hiervoor vragen we de gemeente om een coordinerende rol op te nemen. De bedrijven contacteren met de oproep om hun schouders te zetten onder het aanpakken en voorkomen van dit probleem. Een sensibilisering van het personeel en bezoekers te zou al een eerste stap zijn. Verder kunnen de bedrijven samen met de gemeente bekijken welke stappen er ondernomen kunnen worden om alles proper te maken en te houden. Enkel als iedereen hieraan meewerkt kunnen we het sluikstorten en zwerfvuil tegengaan en voorkomen.”

Schepen De Bie en burgemeester Leysen erkennen het probleem en reageren zeer positief op deze vraag. Ze geven aan dit punt op te nemen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is