Participatie burgers - Gemeenteraad 29/04/2019

Op 29 april 2019, over deze onderwerpen: Vragen gemeenteraad en werking gemeente

Vraag van gemeenteraadslid Kelly Van Baelen:

Het nieuwe decreet lokaal bestuur voorziet dat het bestuur initiatief neemt om burgers en doelgroepen te betrekken bij de beleidsvoorbereiding, uitwerking en evaluatie. Op zaterdag 6 april vond in dit kader de eerste Balen babbelt plaats. In de notulen van het schepencollege van 27/03/2019 konden we onder punt 19 het stappenplan bij de opmaak van het meerjarenplan terugvinden. De resultaten van Balen babbelt zouden volgens dit plan eind april verwerkt zijn. Gelet op het belang dat NVA Balen-Olmen hecht aan de mening en de 24/24 wensen van de Balenaren, en burgerparticipatie in het algemeen, zouden we graag de status hieromtrent kennen. Kunnen deze resultaten toegelicht worden en kan aangegeven worden wat hier concreet mee gedaan zal worden in de nabije toekomst? Welke terugkoppeling is hiervoor voorzien aan de deelnemers en Balenaren?

 

Beantwoording:

Burgemeester Johan Leysen stelt dat in de loop van deze week de verslagen van de participatiemomenten met de burger en met het personeel afgerond zouden moeten zijn, waarna ze meegedeeld kunnen worden aan de aanwezigen alsook aan de raadsleden. Nadien volgt een heel traject waarbij de puzzelstukken, zoals deze verslagen en de partijprogramma's van de coalitie, in elkaar moeten vallen om na financiële toetsing te komen tot een beleidsplan voor de volgende jaren van de legislatuur.

Raadslid Kelly Van Baelen geeft aan dat het participatiemoment met de burger uitging van dromen (positieve vibe). Door deze aanpak konden evenwel bepaalde frustraties (zwerfvuil,...) niet echt geuit worden, terwijl daar ook aandacht voor zou moeten zijn.

Burgemeester Johan Leysen antwoordt dat daar andere fora voor zijn.

Raadslid Kelly Van Baelen stelt dat het organiseren van bevragingen ook verwachtingen creëert.

Burgemeester Johan Leysen stelt dat de mensen alleszins gehoord zijn geworden, en er nu een aftoetsing te gebeuren staat van de mogelijkheden. De burgemeester pleit evenwel ook voor realisme.

Raadslid Kelly Van Baelen wenst te vernemen of er een terugkoppeling naar de aanwezigen kan gebeuren wanneer het beleidsplan klaar is.

Burgemeester Johan Leysen antwoordt dat na goedkeuring van het plan de terugkoppeling zal gebeuren naar iedereen, via de gebruikelijke kanalen (website,...).

Raadslid Kelly Van Baelen vraagt of er al een toelichting aan de aanwezigen kan gebeuren vooraleer het plan ter goedkeuring voorligt, en of de burger nog kan reageren.

Burgemeester Johan Leysen antwoordt dat op een bepaald moment moet kunnen geland worden met het dossier, en dat het beleidsplan eerst op de raad zal worden voorgelegd aan de raadsleden als vertegenwoordigers van de burgers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is