Van Boer naar consument - Week van de Korte Keten

Op 4 mei 2019

De kracht van de Vlaamse land- en tuinbouw schuilt in de kwaliteit van onze producten en het vakmanschap dat de producenten elke dag leveren. Uitbreiding en schaalvergroting is door de schaarse ruimte in veel gevallen erg moeilijk. Hierdoor is de concurrentie met buitenlandse landbouwers erg moeilijk en komen vele landbouwers in de problemen. Om dit probleem het hoofd te bieden zetten grotere landbouwbedrijven in op een verdere professionalisering van hun methoden en processen. Kleine landbouwbedrijven zetten best in op een uitbreiding van hun takenpakket. Zoals onder ander kinder- en zorgboerderij, kleinschalige verkoop, hoevetoerisme, zelfpluktuinen.

Om deze bedrijven in de kijker te zetten vindt van 4 mei tot 12 mei 2019 de Week van de korte keten plaats. Tijdens deze week organiseren verscheidene organisaties en producenten activiteiten waarbij ze lokale producten recht van bij de boer in de schijnwerpers plaatsen. Door deze te bezoeken kom je terug in aanraking met de bron van ons voedsel en kan je kennismaken met de producent.

Wat is de korte keten?

Korte keten is letterlijk een zo kort mogelijke weg tussen de producent (boer) en de consument (koper). Doordat er zo weinig mogelijk tussenschakels zijn, zorgt deze manier van verkopen terug voor een rechtstreekse band tussen producent en consument. De verkoop kan op allerhande manieren gebeuren. Enkele voorbeelden zijn via een hoevewinkel, een zelfplukformule, automaat aan de boerderij, de (boerderij) markt. De landbouwer kan zo meer overhouden aan de verkoopprijs, de meest efficiënte productiemethode kiezen en ook het aanbod volgens seizoen bepalen. Hij/zij treedt niet enkel op als een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument heb je natuurlijk ook veel voordelen: Je krijgt verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, je maakt een duurzame keuze: je eet wat de seizoenen brengen en je voedsel legt minder kilometers af, je betaalt een eerlijke prijs rechtstreeks aan de boer en je weet wie je product heeft geproduceerd en waar het vandaan komt. En bovendien ondersteun je de lokale economie.

Lokaal

Ook in Balen-Olmen worden er enkele activiteiten georganiseerd: Verlooy Winery en Brouwerij de Schieve zetten hun deuren open. Als lokale N-VA afdeling staan wij volledig achter deze gedachtegang voor onze plaatselijke producenten. Zij zorgen ervoor dat mensen terug voeling krijgen met het product, het proces en de producent. Lokale ondernemers verdienen dan ook de nodige ondersteuning en aandacht.


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is