Vragen gemeenteraad 16 november 2020

Op 16 november 2020, over deze onderwerpen: Vragen gemeenteraad en werking gemeente

Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden- zaak van de wegen Olmen - Ludo Lenaerts

N-VA Balen – Olmen is niet tegen de verdere ontsluiting van de verkaveling “Kruisblokken” die in fasen sinds 1970 werd ontsloten. Wij stellen ons de vraag welk de visie van het gemeentebestuur is naar ruimtelijke ordening en mobiliteit toe. De afgelopen jaren werd er in het kader van “Olmen 21” een kader besproken waarbij men uitging van een geïntegreerde aanpak van bepaalde zones of verkavelingen. De Kruisklokken is zeker een van deze zones die een dergelijke aanpak wenselijk maken om tot een zo optimaal mogelijke ontwikkeling te komen. Dit alles komt ten goede van de ruimtelijke ordening-mobiliteit-dus de woonkwaliteit op korte en lange termijn. Tijdens de aanhef tot bespreking op een vorige gemeenteraad, waar het punt van de dagorde werd geschrapt. Stelde het gemeentebestuur dat men dit zou bekijken en met een voorstel zou komen. Het voorstel van wegenis dat nu ter goedkeuring naar de gemeenteraad komt, geeft zeker geen blijk van een globale geïntegreerde aanpak van de ruimtelijke ordening. Zou men als nog in de toekomst dit gedeelte willen ontwikkelen, dan maakt deze fase het er zeker niet gemakkelijker op.

N-VA Balen –Olmen vindt dit een gemiste kans, om deze zone tussen de Kruisblokken –Veldstraat –Kerkhofstraat optimaal en geïntegreerd te ontwikkelen. Daarom wenst N-VA Balen-Olmen zich te onthouden bij de stemming.

Nee aan een tariefverhoging in het containerpark, nee aan extra zwerfvuil - Kelly Van Baelen

Het gemeentebestuur bied de harmonisatie van de prijzen van het containerpark binnen IOK aan ter goedkeuring. Dit houdt in dat men de prijzen binnen de IOK containerparken in verschillende gemeentes wil gelijktrekken waardoor voor de Balenaar de kostprijs voor het binnenbrengen van verscheidene afvalsoorten beduidend duurder worden en voor sommige die nu nog gratis zijn, gaat betaald moeten worden.

Aangezien de prijzen van de meest frequente afvalsoorten aanmerkelijk stijgen, is dit niet anders dan een prijsstijging voor de Balenaar! Terwijl wij nog steeds één van de beste sorteerders van de Kempen zijn. Welk voordeel voor de burger is er verbonden aan deze harmonisatie? Hierover wordt nergens iets vermeld. Gaan inwoners dan ook bij een containerpark in een buurgemeente terechtkunnen bijvoorbeeld? Dat afvalverwerking geld kost is een opendeur intrappen, maar de prijs hiervoor moet redelijk blijven.

Onze fractie keurt dit voorstel dan ook af en stemt tegen. We vragen met aandrang om deze beslissing te herbekijken en zeker het gratis inleveren van bladeren tijdens het najaar alsook de 200kg die aan elk gezin ter beschikking gesteld wordt te behouden. Wij pleiten eerder voor het effectief en efficiënt inzetten van mensen en middelen. Volgens ons gaat ook het probleem van het zwerfvuil alleen maar toenemen. Door de aanmerkelijk hogere kosten, zal er meer afval in onze natuur gedumpt worden. Dit opruimen heeft ook een hoge kost en spijtig genoeg te lage pakkans. Ook zullen onze inwoners minder geneigd zijn de bladeren van “gemeentelijke” bomen of van de buren mee op te ruimen waardoor deze voor meer smurrie op de weg zullen zorgen. Inwoners zouden juist meer gestimuleerd moeten worden om zo goed mogelijk te sorteren zodat afvalstoffen maximaal een tweede leven krijgen. Door containerpark tarieven te verhogen, gaat dit juist het omgekeerde effect genereren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is