U bent hier
CD&V en Vooruit negeren de wil van de kiezer in Balen-Olmen.
In de afgelopen stembusslag verloor de huidige meerderheid CD&V-Vooruit de verkiezingen. Beide beleidspartijen verloren elk één zetel in de gemeenteraad. Vooral coalitiepartner Vooruit bleek de grote verliezer van deze verkiezingen. Oppositiepartij N-VA en de nieuwe lokale beweging DEGOEIZAAK werden beloond voor hun oppositiewerk en sterke campagnes en wonnen. Vanuit het niets brak DEGOEIZAAK door en behaalde 8,5% van de stemmen en scoorde op die manier twee zetels in de gemeenteraad. Hiermee zijn ze de grote winnaar van de verkiezingen. Ook N-VA was tevreden met het kiesresultaat. De partij steeg naar 20,3% waarmee ze de tweede grootste fractie in de gemeenteraad blijft en lijsttrekker Siebe Van Hout behaalde vanuit het niets het tweede meeste voorkeursstemmen in Balen-Olmen.
De huidige coalitie behield haar meerderheid maar strandde op een bijna onwerkbare veertien zetels. In de praktijk betekent dit dat zij tijdens elke gemeenteraad voltallig dienen te zijn om niet in een impasse te komen. Kandidaat-burgemeester Sofie Leysen (CD&V) gaf reeds toe dat ze haar meerderheid graag wilde uitbreiden met een derde partij en knoopte naar eigen zeggen gesprekken aan met zowel N-VA als DEGOEIZAAK. Met een omkoopsom van 1 schepenmandaat aan N-VA of DEGOEIZAAK werd telkens getracht het beleid van de afgelopen 18 jaren zonder enige nuance verder te zetten, wat het oude bestuur op die manier een meer comfortabele positie geeft. Zelfs in dat scenario zou grote verliezer Vooruit met behoud van hun 2 schepenmandaten het afgestrafte beleid kunnen verderzetten. De kiesuitslag wordt hiermee niet gerespecteerd, vandaar dat beide winnaars niet ingingen op de ‘omkoopzetel’. “Beide meerderheidspartijen verloren de verkiezingen, maar willen hun afgestrafte beleid gewoon verderzetten. Dat is respectloos naar de kiezer toe. Wij willen kunnen wegen op het beleid, een duidelijke nieuwe koers varen en dit voorstel liet dat niet toe. Depanneren is geen verandering. Helaas wilde vader Johan Leysen niet onderhandelen over de inhoud. Bovendien willen we onderhandelen met de nieuwe burgemeester en niet met de oude. Deze meerderheid start dus met een valse noot door hun weigering om te spreken over inhoud en de hoognodige verandering. Voor postjespakkerij passen wij.” Aldus Siebe Van Hout (N-VA).
Ook Vincent Kolen (DEGOEIZAAK) ging niet in op het voorstel van oud-burgemeester Leysen. “In de campagne van onze nieuwe burgerbeweging spraken en zongen we consequent dat we klaar zijn voor een nieuw beleid. Onze kiezer duidelijk ook. Ik ben geen postjespakker en wil garanties over een stijlbreuk met het oude, halsstarrig beleid. Balen heeft nood aan échte burgerparticipatie. De lage opkomst bij de stembusgang en het verlies bij de beleidspartijen zijn echt geen schouderklopje. Men spreekt over een ‘uitgestoken hand’, maar over inhoud kon niet gesproken worden. Het gaat duidelijk enkel om de postjes. Onze beweging zou graag besturen en heeft de afgelopen maanden ook vele concrete voorstellen gelanceerd, maar die voeren we liefst uit in een nieuwe manier van werken.”
Beide partijen zullen dus op de oppositiebanken belanden maar blijven strijdvaardig: “We blijven het opnemen voor al onze burgers. Zeker nu de meerderheid zal besturen met minder dan 50% van de stemmen. De Balenaars en Olmenaars kunnen op ons rekenen.” Zo besluiten zowel Kolen als Van Hout. Niet vernieuwd. Helaas wel vertrouwd.